Опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше арестуван, след като беше свален от

...
Опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше арестуван, след като беше свален от
Коментари Харесай

Беларус осъди на 8 години затвор журналиста Роман Протасевич

Опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше задържан, откакто беше свален от аероплан на Ryanair, партерен наложително в Беларус преди съвсем две години, беше осъден на осем години затвор, оповестяват " Ройтерс " и БелТА.

Заедно с други двама, които бяха съдени задочно, 27-годишният Протасевич беше упрекнат в осъществяването на минимум 1586 закононарушения.

Обвиненията включват образуване на всеобщи вълнения, подготовка на дейности, жестоко нарушаващи публичния ред, приканване за наказания против Беларус, основаване или управление на екстремистка група и скрит план за завладяване на властта.

Обстоятелствата към ареста на журналиста през май 2021 година провокираха интернационално възмущение и накараха Европейския съюз да наложи санкции на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Въз основа на фалшив сигнал за бомба властите в Беларус принудиха пътнически аероплан на Ryanair, изпълняващ полет от Атина за литовската столица Вилнюс, да направи междинно приземяване в Минск, с цел да арестува рецензия на Лукашенко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР